Er zijn momenten dat je zou willen terugkeren naar hoe het was zonder de grenzeloze digitale mogelijkheden.
Nauwelijks meer voor te stellen en door de jongere generatie worden we ongetwijfeld voor gek verklaard.

En natuurlijk, ook wij kunnen het ons niet meer voor stellen, maar toch..

Terug naar de tijd waarin de Noor zijn manifest niet met één druk op de knop de wereld over kon sturen. 
We hadden liever willen zien dat hij ze een voor een had moeten kopieëren, envelopje, postzegeltje erop. Zijn kwalijke teksten minder snel verspreid.

De tijd waarin het politieke debat gewoon nog in de banken van de 2e Kamer plaatsvond. Lekker traag maar in ieder geval inhoudelijk gevoerd. In tegenstelling tot de wijze waarop hedendaagse politici in tweets van 140 letters de inhoud van de krant bepalen. Het debat vermijdend. 

De tijd waarin jongeren elkaar op het schoolplein elkaar een klap verkochten, ook niet fraai en ook te pijnlijk. Maar minder pijnlijk dan het digitaal pesten waar 40% van de jongeren mee worden geconfronteerd. Met onder andere alle vreselijke consequenties van dien. (lees: zelfmoord na digitaal pesten)

De tijd waarin we een serieuze krant konden lezen zonder te worden geconfronteerd met de, in veel gevallen onsympathieke, reacties van de willekeurige lezer. 

De tijd waarin je moeite moest doen om de roddel en achterklap bij de kapper te lezen of te kopen bij de kiosk. We hadden dan bijvoorbeeld niet geweten van de nieuwste tatoeage op de buik van een bekende voetballer. We willen het namelijk niet weten.

En terug naar de tijd waarin de bankmedewerker en de lokettist van de spoorwegen, een praatje maakte tijdens de handelingen die hij of zij voor jou verrichtte. O zo inefficiënt en tijdrovend, maar zeker zo persoonlijk. 
De huidige generatie kan zich er nauwelijks iets bij voorstellen!

De digitale vooruitgang, deze is niet te stoppen. 
Het stelt je zelf steeds wel weer voor nieuwe vragen en te maken keuzes. 
Om te voorkomen dat het zuigende beeldscherm je niet volledig opslokt en overstelpt met nieuws en berichten waar je eigenlijk niet van had willen weten.
Ten koste van zoveel andere bezigheden en misschien wel de kwaliteit van je tijdsbesteding en echte relaties.

De digitale voor- en achteruitgang brengt nieuwe keuzes met zich mee.
Tijd voor een nieuwe bezinning.

Alle blogs